Sosiaalista asumista WienissäAlt-Erlaan asuinalue

Geberit juhlii tänä vuonna 150-vuotisjuhlaansa ja muistelee joitakin historiallisia referenssihankkeitaan. Yksi niistä on Alt-Erlaan asuinalue Wienissä. Alt-Erlaa on säilynyt huomattavan vakaana, kun taas muita 1970-luvun suuria asuinalueita pidetään nykyään sosiaalisina kriisipesäkkeinä tai niitä ollaan purkamassa.

Yksikään itävaltalainen arkkitehti ei ole rakentanut enemmän asuntoja kuin Harry Glück (1925 - 2016). Pelkästään Wieniin hän suunnitteli yli 50-vuotisen uransa aikana 16 000 asuntoa, joista suurin osa oli sosiaalista asumista. Yksi hänen kuuluisimmista rakennuskohteistaan, Alt-Erlaan asuinalue, rakennettiin vuonna 1976 hänen periaatteensa mukaisesti: “Asu kuten rikkaat, myös vähävaraisena“.

Modernia asumista edullisesti

Alt-Erlaassa on yli 3200 asuntoa. (© Agata Kadar – stock.adobe.com)

Asuinalueelle on ominaista kolme rinnakkaista, porrastettua betonirakenteista taloa. Tiiviisti päällekkäin pinotut asunnot kattavat 70 000 neliömetriä ja niissä asuu 10 000 ihmistä kohtuuhintaan.

Laajat viheralueet ja kattava infrastruktuuri omine metroasemineen, ostosmahdollisuuksineen, uimahalleineen, terveyskeskuksineen ja kouluineen tekevät Alt-Erlaasta omanlaisensa pikkukaupungin.

Tiheästä rakentamisesta huolimatta asuinalue on luonteeltaan kylämäinen. Alt-Erlaassa on tiiviit naapuruussuhteet. Yhdistykset ja oma televisioasema vahvistavat yhteisöllisyyttä, ja asukkaiden huolenaiheista huolehtii vuokralaisneuvottelukunta.

Vuokralaisten vaihtuvuus on hyvin vähäistä, ja vapaan asunnon odotusaika on pitkä. Tuskin missään muussa suuressa rakennuskohteessa asukastyytyväisyys on näin korkea.

Huimaavalla korkeudella

Alueen keskipisteenä ovat seitsemällä katolla sijaitsevat uima-altaat. (© Julius Silver)

Alueen keskipisteenä ovat seitsemällä katolla sijaitsevat uima-altaat, jotka ovat arkkitehdin tavaramerkki ja tuon ajan uutuus sosiaalisessa asuntotuotannossa. Kriitikot kuvailivatkin Alt-Erlaa “ylelliseksi rakennukseksi“.

“Se oli yksi aikansa moderneimmista asuinrakennuksista“, sanoo Andreas Schmidl, Itävallan Geberit-myyntiyhtiön alueellinen myyntipäällikkö.

Vuosina 1983-1985, jolloin kolmatta kerrostaloa rakennettiin, Andreas Schmidl työskenteli itse rakennustyömaalla putki- ja lämmitysinsinöörinä.

Geberitin viemäriputkien asennus

PE-viemäriputkia asennettaessa asentajat joutuivat laskeutumaan parvekkeilta alas kuin vuorikiipeilijät (© Gesiba)

Hän vastasi yhdessä noin 100 muun työntekijän kanssa Geberit PE -viemäriputkien esivalmistuksesta ja niiden asentamisesta yli 3200 asuntoon.

Hän muistaa yhä työskentelyn huimaavissa korkeuksissa: “Jouduimme kollegojeni kanssa joskus laskeutumaan parvekkeelta alas kuin vuorikiipeilijät asentaaksemme rakennuksen julkisivuun parvekkeen viemäröintiin tarkoitetut PE-putket.“

Yli 1000 Geberitin lattiawc-istuinta on asennettu ensimmäisen rakennusvaiheen aikana. Alt-Erlaa on peruskorjattu hieman vuosien varrella. Visuaalisesti rakennus ei ole juuri muuttunut. Rakennus huokuu vielä nykyäänkin tuon aikakauden viehätystä.

Kuvagalleria

Faktat

Tilaa uutiskirjeemmeArkkitehdeille

Bildcollage (© Geberit)

Geberitin tuotteita ja ratkaisuja käytetään kaikkialla maailmassa kaikenlaisissa rakennuksissa. Tältä sivulta löydät valikoiman mielenkiintoisimpia kohteita.

Geberitin uutiskirjeissa otetaan määräajoin esille ajankohtaisia aiheita rakennusalalta. Näyttävien hanke-esimerkkien lisäksi uutiskirjeemme tarjoaa arkkitehtien, rakennusalan asiantuntijoiden ja suunnittelijoiden haastatteluja sekä lisää taustatietoa.